Европейски магистрати се запознаха с дейността на фондация „Евгений Мосинов“

Магистрати от осем европейски държави бяха на посещение във фондация „Евгений Мосинов“ и се запознаха с дейността на неправителствената организация. На срещата беше обсъдена подкрепата, която фондация „Евгений Мосинов“ оказва на студенти в различни специалности и университети в цялата страна. Европейските съдии останаха впечатлени от своеобразния мост, каквато роля фондацията има, за подпомагане и стимулиране на талантливи студенти, като приоритетно се разглеждат кандидатурите на студенти, обучаващи се в специалността право, заради паметта на адв. Евгений Мосинов, чието име носи фондацията.

Учредителя на фондация „Евгений Мосинов“ и съпруга на покойния адвокат Илияна Мосинова, посрещна магистратите. Тя сподели пред международните гости целите и амбициите на неправителствената структура, които са заложени в бъдещи реализации. Силно впечатление в разговора направи идеята за учредяване на фондацията и реализираните проекти за краткия период на нейното съществуване като структура, която вече развива дейност и извън Бургас. От проведената среща стана ясно, че подобни практики с неправителствени организации, които стимулират и подпомагат студенти са обичайни за много държави в Европейския съюз.  

Европейските магистрати са в Бургас по покана на Районен съд- Бургас на обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение. Те са от осем държави- Германия, Испания, Белгия, Нидерландия, Италия и Португалия.