Фондация „Евгений Мосинов“ съвместно с отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП проведе форум на тема "Киберпрестъпления и кибертероризъм“

На 18.07.2019г. от 11.30ч. в конферентна зала „Ахело“ на Гранд Хотел & СПА Приморец - Бургас, Фондация „Евгений Мосинов“ проведе форум на тема "Киберпрестъпления и кибертероризъм“.

Лектори бяха: Комисар Явор Колев - началник отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП, гл.инспектор Михаил Драгоданов, инспектор Мирослав Хутев и инспектор Кирил Николов.

В залата присъстваха ученици от Търговската гимназия, деца от академията за интелигентности "Хауърд Гарднър", студенти и преподаватели от Бургаски свободен университет/БСУ/ и Университет "Проф. д-р Асен Златаров", юристи и граждани.

Комисар Явор Колев пристигна с екипа си в Бургас, за да изнесе лекция пред децата и техните родители. Бяха обсъдени важни теми като кибертормоза над деца, секстинга, измамите с финансови средства, фалшивите профили и всички форми на изнудване и злоупотреби. Експертите по киберпрестъпност обясниха как всеки потребител може да завиши своята интернет хигиена, така че да бъде максимално предпазен от недоброжелатели. Чрез мултимедийна презентация бяха показани опасностите и нежеланите следствия, които могат да ги сполетят в интернет пространството, колко време трябва да се сърфира в интернет, по колко време да отделят за престоя си пред компютрите, както и за използването на мобилните телефони и дали на тях има инсталиран филтър за родителски контрол. Всичко това са фактори, които предполагат или предуславят едно дете да стане обект на кибертормоз или самото то да се превърне във виртуален агресор.

За децата най-интересни бяха темите с игри като "Момо", които използват лична информация, за да отправят опасни предизвикателства към потребителите. Те бяха посъветвани да се обръщат към своите родители всеки път, когато се почувстват по някакъв начин притеснени и да не се доверяват на всичко, което прочетат в интернет. Обяснено им беше какво могат и какво не могат да правят онлайн, кое се преследва от закона.

За младите хора, които лесно се подават на манипулации и биха могли да станат жертви на киберпрестъпление е много важно да се повишава тяхната правна култура. Престъпленията в интернет се приравняват към зловредните действия в реалното пространство. Всеки трябва да знае как да потърси помощ и от кой, как да реагира в подобни ситуации, с кого да споделя и да потърси подкрепа.

Експертите от отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП посъветваха, всеки който има съмнение или е станал жертва на кибертормоз и киберпрестъпление, да подаде сигнал на: www.cybercrime.bg