Поздравление от областния управител

Областният управител на област Бургас г-н Вълчо Чолаков с поздравителен адрес към Фондация "Евгений Мосинов" относно организираната  лекция-беседа на тема "Киберпрестъпления и кибертормоз“, която ще се проведе на 18.07.2019г. от 11.30ч. в конферентна зала „Ахело“ на Гранд Хотел & СПА Приморец - Бургас.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Позволете ми да приветствам инициативата и особено актуалната тема, която тя поставя. Срещата идва в момент, в който една от най- важните институции в държавата стана обект на киберпрестъпност и с това подложи на изпитание всички нормативи, експерти и граждани. 


Днес животът, бизнесът, политиката се случват в интернет. Неговите неограничени възможности обаче са свързани и с неограничени рискове. Престъпленията онлайн са предизвикателството на нашето време - срещу тях никой човек, град, държава не може да се бори самостоятелно. Необходимо е сътрудничество на всички нива, активни политики, интензивна работа, инвестиции, висока експертиза, възпитание. Всичко това трябва да се случва непрекъснато, да се мисли и действа в перспектива, защото във виртуалния свят факторът „време" е ключов. Когато говорим за виртуална сигурност трябва да си даваме сметка, че превенцията по нейното обезпечаване е колкото обект на политики и подготвени кадри, толкова и лична отговорност на всеки един от нас. Не случайно споменах и думата възпитание. В Мрежата са и децата ни от най-ранна възраст, което дава нови измерения на обичайните за възрастните реплики „не говори с непознати" и „не отваряй вратата на непознати" . Интернет е врата, която трудно се държи заключена, затова личната грамотност на всеки един потребител е важна част от личната и обшествена сигурност. 
Благодаря на Фондация „Евгений Мосиновв", че с типичната за юриста Мосинов прозорливост поставя на широкака дискусия една толкова важна тема. Желая успех на форума.
 

ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ 

Областен уnравител на област Бургас 2019 г. 

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ БУРГАС
8000 Бургас, ул. „Цар Петър" №1, тел.056/ 840485, факс 056/840481, [email protected]